Jack van Hoek

Uit Dichters Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Jack van Hoek (Eindhoven, 1943) is een schilder, publicist en performer uit Eindhoven.

Hij volgde de Akademie voor Industriële Vormgeving/ Vrije Beeldende Vormgeving in zijn woonplaats. Van Hoek maakte de afgelopen decennia naam als schilder in een speciale naieve stijl.

De Eindhovenaar stond aan de wieg van het poëziecafé in zijn woonplaats. Na een ruzie gaf hij leiding aan een afsplitsing, die als PepperPlus onderdak vond in café Gouden Bal aan de Hoogstraat. Als organisator hield hij geruime tijd een quiz voor de aanwezigen. Ook publiceerde hij een nieuwsbrief. In 2015 droeg Van Hoek het poëziecafé over aan Derrel Niemeijer.

Jack van Hoek is meester van de one-liners. Hij publiceerde in de loop der jaren zeven handzame boekjes. Een compilatie van deze woordgrappen verscheen in 2014 bij als Achterliggende gedachten bij Uitgeverij Heimdall. Een jaar later volgde Wanhoop en hagelslag, waarbij poëzie (wanhoop) met woordgrappen (hagelslag) wordt gecombineerd.

De auteur schreef een groot aantal studies over Vincent van Gogh, meestal in overleg met kenner dr. Jan Husker. Eind 2016 prubliceerde hij in opdracht van het Nederlands Steendrukmuseum het boek De Eindhovense vrienden van Vincent van Gogh.

Met enige regelmaat is Van Hoek ook te vinden op de opiniepagina van het Eindhovens Dagblad.


Voetnoten

  1. http://www.steendrukmuseum.nl/nl/actueel/nieuw-boekje-over-vincent-van-gogh.